Kisimy kapustę - warsztaty przyrodnicze

Jesienne zapasy na zimowe czasy.jpg

 

Do naszego przedszkola zawitała niedawno pani Paulina Zajączkowska z firmy Greenland, która przywiozła ze sobą wiele jesiennych skarbów z pola i ogrodu. Kosze pełne kolorowych warzyw, wśród których kryły się te znane dzieciom przysmaki np. marchewka czy kapusta, a także te mniej znane lub zapomniane w dzisiejszej kuchni - rzepa, biała rzodkiew, brukselka czy oberżyna. 

Wszystkie przedszkolaki z ciekawością oglądały, dotykały, wąchały i kosztowały jesiennych witamin. Pani Paulina wspaniale opowiadała o ich uprawie, pochodzeniu i pysznych daniach, które można z nich przygotować, zachęcając jednocześnie do spróbowania nowych smaków. 

Na koniec dzieci przygotowały jesienne zapasy na zimowe czasy - ukisiły pyszną kapustę z marchewką. Przedszkolaki z uwagą słuchały instrukcji ucząc się przy okazji o dobrych bakteriach i zdrowych kiszonkach.

Dziękujemy pani Paulinie za wspaniałą i pyszną lekcję o zdrowym żywieniu.

Powrót na początek strony